De derde druk van Gokkers en Graaiers is verschenen!

Op het omslag staat een citaat van Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank: “Prachtige kroniek van een stukje onstuimige Nederlandse financiële geschiedenis.”

Ik heb de tekst op enkele plekken geactualiseerd.

In het hoofdstuk over Ralph Hamers heb ik toegevoegd dat UBS, de bank waar hij bestuursvoorzitter was, onder druk van de Zwitserse centrale bank noodlijdend Crédit Suisse heeft overgenomen. Kort daarna werd Hamers door de Zwitserse toezichthouders aan de kant geschoven. Het wachten is nog altijd op de strafzaak die het OM tegen hem moet voeren.

Bij ABN Amro heeft het OM aangekondigd het onderzoek naar strafbare feiten inzake nalatigheid bij de bestrijding van witwassen uit te breiden. Behalve Gerrit Zalm, Joop Wijn en Chris Vogelzang geldt nu ook oud-bestuursvoorzitter Kees van Dijkhuizen als potentiële verdachte.

Na het faillissement van de Amsterdam Trade Bank, eigendom van de gesanctioneerde Russische Alfa Bank, keerde het depositogarantiestelsel rond 700 miljoen euro uit aan gedupeerde rekeninghouders. Met de opbrengst van verkochte bezittingen van ATB hebben de curatoren dat bedrag inmiddels teruggestort in het depositogarantiefonds.

Koop het boek hier.